Thursday, August 18, 2011

Tutorial Mudah: FAVICON Untuk Blog Anda


source: Google.com

Assalamualaikum
FAVICON? ya favicon la, icon kecik yg kuar kt sebelah url blog korang tu.

Dh nama pn tutorial mudah kn? ianya adalah semudah 123, tak susah pn. Mari kt tgk step-step utk menghasilkan FAVICON utk blog.

1. Sediakan/download file gambar untuk dijadikan FAVICON. Better guna gambar yg size panjang dan lebarnya sama (simetri). Kalau x simerti pn bole.

2. Click ONLINE FAVICON GENERATOR

3. Select file, pastu click CHOOSE FILE. Browse file anda.

4. Selepas browse file, pilih size FAVICON anda, pilih la ikot kehendak anda, size 48x48 pn ok.

5. Tekan GENERATE. File akan auto download.

6. Open Blogger Dashboard.

7. Click DESIGN

8. Click Edit kt FAVICON bar.

9. Browse file yg telah didownload td.

10. Choose File pastu Save.

11. Enjoy! :)


FAVICON tak keluar? try delete cache web browser anda, guna CCleaner..dari pengalaman sy kalau guna Google Chrome FAVICON kdg2 ad kdg2 tak, kalau guna Mozilla Firefox masalah tu kurang sedikit la..

Jika ada apa-apa masalah, leh je contact sy, kt sini sy ada HADIAH, sy sertakan sedikit FAVICON yg sy telah buat di bawah ini. Hope korang semua suka :)

CLICK UNTUK DOWNLOAD

DOMO 
ELMO
LOVE
ROLLING STONE
SPONGEBOB

p/s: mudah ke susah?


14 comments:

  1. nk request blh x?nk favicon kudi,hehehe

    ReplyDelete
  2. @pepol
    byk2 tu gak yg ko nak..ko nk buatkn dia blog kn?hahaha

    ReplyDelete
  3. baru je buat sbb baru perasan blh buat favicon tu. hik3

    ReplyDelete
  4. @Cik Ca'ah
    ramai yg x perasan..sbb b4 ni kn xde,hehe..cantik ca'ah punye favicon :)

    ReplyDelete
  5. nakkk!!! malas nk buat. ekekeke

    ReplyDelete
  6. rajinnya wat favicon.... :) hehehe

    ReplyDelete
  7. Perghh!
    Memang dinanti-nantikan la tutorial neh.
    InsyaAllah sempat nanti aku try.

    ReplyDelete
  8. dulu pnt2 wat favicon pkai tutorial msuk html bagai.. pastu, kuar plak simbol favicon mudah giler tue.. siot jer.. huhuhu..

    ReplyDelete
  9. sekank dah tak yah buat macam ni kan? hehe..

    saya singgah sini. amik kesempatan follow. =)

    Salam Ramadhan dan Salam Kenal.

    share : http://www.sofinahlamudin.com/2012/08/siapa-kita-kita-yang-membuat-pilihan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan gak..a'ah dh takyah buat..ni pn post zaman ble ntah ni..haha :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...